Botany Bay Designer Outlet Village, Lancashire

Botany Bay Night View

Botany Bay Designer Outlet Village will create a distinctive; new build retail led mixed use development of the highest quality, attracting leading brands to Chorley and creating a unique visitor experience. Located on the site of the existing much loved Botany Bay Mill, adjacent to the M61 and Leeds Liverpool Canal, the existing heritage mill will be retained as the heart of the new village. An icon of the area, Canal Mill has sat proudly on the site for over 150 years and is fondly regarded by the people of Lancashire as a key landmark of their area. The client vision is to create a retail village of the highest quality bringing high quality brands to the area and drawing visitors from all areas of the UK and beyond. The site vision is based around a strong urban design concept of a simple linear street running north to south and parallel to the canal with clear vistas to the canal. This pedestrian focused zone will create a safe environment for visitors and create permeable links to the waterfront. The new build retail experience will provide c223,211sqft of accommodation and customer services within a mix of linked unit sizes agile enough to respond to market conditions and tenant needs. The village itself has been designed to complement the current waterside location and be seamlessly integrated with new public realm and existing landscape. The central street concept will create active frontages both to the street and also to the waterfront with a considered mix of A1/A3 units. The remodelled and refurbished mill will be stripped back to its original state removing all existing modern extensions and lean to structures. Internally, new life will be breathed back into the existing structure, restoring the heritage assets and reorganising spaces and circulation to greatly improve accessibility and clarity of wayfinding.